Ez az a képregény amit minden rajongó elolvas egyszer. Legalább.

Alan Moore egyik ha nem legjobb műve - én személy szerint jobban szeretem a The Killing Joke[1]-ot, de nehezen vitatható, hogy egy korszakalkotó képregényről van szó.

 

A film sem rossz, de mint minden más film változat light-osabb, szájbarágósabb és “hagyományosabb”.
Amit viszont tudok ajánlani, hogy van egy animált képregény film belőle, ami nem más, csak a rajzok maguk megelevenednek, izegnek, mozognak (az eredeti paneleket, rajzokat felhasználva) és “szinkronizálva” van. Nincs filmes beleszólás, producer aki félti a pénzét, rendező aki a saját értelmezésében akarja előadni és C kategóriás színészi teljesítmény sincs. Watchmen - The Complete motion Comic[2].

 

Na de mi ez, ha több feldolgozása is van és tényleg híres és elismert? 

Ez a képregény abban az időszakban jelent meg amikor a képregények Bronz-kora véget ért és előharangozta a Modern-kort. A dark-osabb, életszerűbb problémákat boncolgató témák kerülnek előtérbe. Mint az Tim Burton-féle Batman[3] vagy a Nolan féle feldolgozás(ok)[4]. Mindkét film egy olyan időszakban születtek, amikor a szuperhős filmek boldogok, szeleburdik és leginkább gyerekeknek szólóak voltak. De ez a képregény felrúgta a port és olyan magasra szállt, hogy még mindig köhögünk tőle.

 

A szuperhősök néha se nem szuperek se nem hősök. A való világban nagyon kevés a fekete és a fehér, sokkal több a szürke. És ebben az esetben az összes karakterünk egy nagyon erős szürke. Mindenkinek megvan a saját célja, saját motivációja.

Moore szembe ment azzal trenddel, hogy az emberek képregényekbe menekülve jól érezzék magukat a semmilyen, langyos, megnyugtató történeteikkel. Itt nincs ilyenről szó, pontosan ugyan olyan emberszagú mindenki mint bárki más. Nincsenek is szuperhősös képregények, kalózos újságokat keresnek a gyerekek. Egy öntörvényű, pszichopata "szuperhősökből" álló csoport rohangál a városban felügyelet nélkül, ilyenekről jó üzlet képregényeket kiadni ebben az univerzumban.

Ez egy szar világ. A hidegháborús paranoia közepén járunk, JFK halott, az amerikai hadsereg sikeresen legyőzte a Vietkongot.

 

Ezek nem azok a szuperhősök akikre fel kell nézni, nem kell és nem is szabad. Egy görbe tükör az összes Superman, Spider-Man hősnek akik erényesek, jószívűek, igazságosak. Ők nem azok, sérültek, hibásak, emberiek. Van itt minden, nihilizmus, nemi erőszak, gyilkosság, tömeggyilkosság.

 

Korszakalkotó rajzzal és szöveggel.

Ezt a képregényt nem lehet nem ajánlani. Ha tetszett a film, akkor ezeket mindenképp érdemes elolvasni.

Kapcsolódó kiadványok
Watchmen - At Midnight, All The Agents... V1986 #1
ComicVine: 27158
Copyright: © DC Comics
Író(k): Alan Moore
Rajzoló(k): Dave Gibbons
Színező(k): Dave Gibbons
Betűző(k): Dave Gibbons
Borító: Dave Gibbons
Szerkesztő(k): Barbara Randall Kesel, Dick Giordano, Len Wein

All copyrights belong to their respective owners as attributed. These images and text are not intended to generate income.