Mikor?
Rövid bejegyzések általában heti kétszer, hosszúak heti egyszer. Van RSS feed, kettő is.

Rövid bejegyzések | Hosszú bejegyzések | Blog bejegyzések
Mi az, hogy ennyi Marvel?
Így esett, de nem vagyok fanboy. A DC-s dolgok egy picit nehezebben csúsznak. Ami azt illeti, a mostani Image kínálatot sokkal jobban élvezem mint a nagy kettőst.
Mi az a ComicVine?
Egy nagyon részletes adatbázis az összes képregényről. Minden szükséges infót meg lehet találni egy adott képregényről és egy nagyon jól használható API-juk van ami nekem nagyon jó.
Mi az, hogy ennyi új?
Csak néhány éve kezdtem el rendszeresen képregényeket olvasni, előtte csak hébe-hóba és inkább a legújabbakat követem. Persze a kötelezőeket is igyekszem pótolni.
Mi az, hogy nincs kapcsolat, nincs komment?
Ez egy hobbi blog. Nincs kedvem idegenekkel vitatkozni az interneten egy erősen szubjektív témában.
Hejesirás, nyelv tan mi az?
Igen, elég rossz tud lenni mind a kettő, próbálok rá odafigyelni.
Mik ezek a kifejezések?
GN, Graphic Novel
Rajzolt Regény

Ez azokat a képregényekre érvényes kifejezés, amik sokkal több oldalszámból álló önálló egész történeteket tartalmaznak. Pl.: Scott Pilgrim könyvek, V for Vendetta, Maus, stb...

TBP
Trade Paperback / Trade

Általában 5-6 füzetet tartalmazó kiadvány. Strapabíróbb könyv mert vastagabb és olcsóbb mint 1-1 füzet ára összesen, mert később jelenik meg a már egyszer kiadott füzetekből.

Issue
Füzet

22-32 oldalas hagyományos értelemben vett képregény. Általában havi, kéthavi megjelenéssel. # kezdéssel jelölik. (Epizód)

Volume
Kötet

Általában, de nem kötelező jelleggel évente változó jelölés. Általában az első füzet megjelenésének éve. V vagy v kezdődéssel jelölik. (Évad)

Annual
Éves kiadvány

Általában évente megjelenő történet ami nem kötődik szorosan az aktuális történethez és ami egy hosszabb sztorit mond el.

Story Arc
Történet ív

Több füzeten átívelő történet, amik szorosan egymáshoz kötődnek.

Crossover
Történet keresztezés

Amikor egy történet több különböző kiadványon keresztül meséli el a történetet. Ez lehet egy szorosan összekötődő csoport között Batman, Batgirl, Nightwing egyes füzetei több kiadványon keresztül ugyan azzal a témával foglalkoznak, kiadón belüli X-Men, Avangers vagy kiadók közötti pl.: Superman/Spider-man

Tie-in
Bekapcsolódó

Amikor egy olyan nagy volumenű esemény történik, ami saját sorozatot kap magának (Civil War) és az ehhez kapcsolódó pár részes füzetek amik például az egyes karakterek saját szemszögéből jobban ki van fejtve a történet. Ezeket külön jelölik a címében és borítón, elkülönítve a karakter / csoport mindennapi amúgy történő sztorijától.

Canon
Kánon.

Nagyon szeretném ha a magyar köznyelvben is elterjedne ez a kifejezés.

Általános értelemben: szabály, előírás, törvény, mérték.

Kánon az, ami jelenleg törvényszerűen igaz, legyen az eredettörténet, esemény, univerzum, stb.

Például, miután Disney megvette Lucas-tól a Star Wars-t, minden ami eddig megjelent leszámítva a filmeket, TV sorozatokat, játékokat, elveszítették ezt e jelzőt, a továbbiakban már nem voltak kánon. A Wookiepédián több ezer bejegyzés került kétes állapotba. Így készítve elő, hogy Az Ébredő Erő, Zsivány Egyes és többi új Disney tartalom tiszta utat kapjon és azt a történetet meséljék el amit akarnak és ne ütközzön az eddigi történetekkel.

Egy kemény Reboot általában teljesen új kánonnal jár.

Retcon
Retroactive Continuity - Visszamenőleges folytonosság

Ez egy másik kifejezés azokra a húzásokra, amikor a jelenben toldoznak, foldoznak meg valamit ami a múltban történt.

Pl.: Kiderül valakiről, hogy mindvégig egy klón / robot / űrlény volt, nem az igazi karakter. Visszamenőlegesen átírja a múlt egyes részeit bármilyen okból kifolyólag.

Ezek olyan változtatások, amik nem lettek előre kitalálva és csak visszautalások, hanem általában rossz, magyarázkodó módosítások. Módosítások, átírások, meg nem történtté tételek.

Golden Age
Az aranykor 1938-1950

Megszületik a szuperhős képregény fogalma. Az első szuperhősök bemutatkoznak: Superman, Batman, Wonderwoman, Captain America. A második világháború alatt hatalmas népszerűségnek örvend a műfaj, nem ritka, hogy milliónyi darabot adnak el 1-1 füzetből.

Hanyatlása a szabályozás bevezetésének és a gyermekekre káros tartalmaktól való félelemnek köszönhető.

Silver Age
Ezüst kor 1956-1970

A Comics Code Authority létrejön az 50-es évek elején, amit az ipari szervezet nem talál megfelelőnek és nem nyomja rá a pecsétet, sokkal nehezebb terjeszteni és eladni az adott képregényt.

Megszületik többek közt: Fantastic Four, Spider-man, Hulk, Thor, Iron Man, X-Men és a Justice League of America.

Bronze Age
Bronz kor 1970-1985

A CCA befolyása gyengül, sötétebb, komolyabb történetek jelennek meg. Természetfeletti és horror képregények népszerűsödnek.

Fontos események: Gwen Stacy halála, Watchmen, The Dark Night Returns.

A ‘78-as Superman film nagy siker, kezd a képregény a mainstream kultúra elfogadott médiájává válni.

Egyre több a kisebbségi, színes bőrű főszereplő, több-, változatosabb mellékszereplői gárdák.

Modern Age
Modern kor 1985-

V1993 X-Men #1 több mint 7 millió példányszámban kelt el, a képregény buborék kipukkad és Marvel a csőd szélére kerül.

Egyetemi, főiskolai tárgyak lesznek a képregény rajzolás elemei.

Szerepek
Writer – Író

Ő írja meg az egész történetet, mint pl.: egy forgatókönyvíró. Honnan indul a történet, merre megy, ki mit beszél egymással és mi a vége az egésznek.


Penciler – Ceruzázó

A megírt szöveg alapján általában ceruzával megrajzolja az egész képregényt.


Inker – Kihúzó

Digitálisan vagy hagyományos tintával megvastagítja amit a ceruzázó rajzolt, erős kontrasztot adva neki.


Colourist – Színező

Beszínezi a képregényt. Manapság jóformán csak digitálisan szokás.


Letterer – Szövegező

Ő írja meg a párbeszédeket, a beszéd- és gondolat buborékokat, narrációs dobozokat, hang hatásokat (Bummm!) a már előre meghatározott helyekre.


Editor – Szerkesztő

Ellenőrzi a végeredményért, hogy minden a jó helyen van, helyesírási hiba mentes és egyeztet a többi szerkesztővel, hogy a történet összhangban legyen a többi kiadvánnyal.

All copyrights belong to their respective owners as attributed. These images and text are not intended to generate income.