Ez egy igen csak megosztó könyv, nincs igazán középút.

Én inkább abba a táborba tartozom, akinek tetszett, és tudta értékelni, de egyértelmű, hogy ha nem tudsz azonosulni a két főszereplővel vagy egy kora 90-es amerikai kisvárossal és milyen ott élni, nem igazán fog tetszeni.

Talán egy kicsit Daria[1] szerű, ahhoz tudnám hasonlítani, de annak a minősége és értéke fényévekkel magasabban van ehhez képest, de az alap hangulattal talán szabad párhuzamot húzni.

 

Készült belőle film is[2], általában az szokott lenni, hogy fordítottan arányos a kedveltsége attól függően, hogy papíron bejött-e. Szerintem valóban elvett a könyvtől sok különböző dolgot és cserébe megváltoztatta a karaktereket és olyan szálakat vittek bele a filmbe, amik nem voltak a regényben. De, egy kicsit jogosan, hogyha egy az egyben átmásolják, akkor abból egy rettenetesen unalmas film lett volna.

 

Tehát itt van egy kisváros két frissen végzett középiskolás lánnyal, tele cinizmussal, szarkazmussal és felszínes megvetéssel. Mindenkit és mindent fikáznak amit csak lehet, mindenkit kiutálnak. Próbálnak minél inkább nem beilleszkedni, tipikus tinis lázadásos valami. Csak egymásnak vannak, de ez nem gátolja meg őket, hogy azért egymásnak is odaszúrogassanak.
De belül mélyen azért rettenetesen működik a szeretve lenni akarás, a bizonytalanság.

 

A kérdés az, hogy mit kezdjenek magukkal, másik városban egyetem, vagy szülővárosban maradni.
Nihilista szerűen hagyni az egészet úgy ahogy van és nem változtatni semmit, vagy kezdeni valamit az élettel.

 

Ennek a két lánynak a hétköznapjairól és egymás kapcsolatairól olvasunk sokat, ami kicsit lassú, eléggé átlagos és unalmas.

 

Ha akarsz beleolvashatsz egy spirituális értelmezést is, én magamtól nem láttam, de miután olvastam, hogy azért van ott elvileg (főleg a végén), úgy már azt hiszem értem.

 

Ha nem bánod a banális, unalmas 18 évesek világ problémáit, akkor olvasható, amúgy... Nagyon nem neked való.

Ghost World V2002 #1
ComicVine: 552600
Copyright: © No Comprendo Press
Író(k): Daniel Clowes
Rajzoló(k): Daniel Clowes
Színező(k): Daniel Clowes
Betűző(k): Daniel Clowes
Borító: Daniel Clowes
Kapcsolódó rövid
Ghost World

All copyrights belong to their respective owners as attributed. These images and text are not intended to generate income.